Rólunk

Az Egyesület valamivel kisebb részét alkotó egység az alakulását az 1920-as évekbeli levente zenekarra vezeti vissza, ugyanis ennek tagjai álltak össze tűzoltó zenekarrá. A 20 fős csapat a legkülönbözőbb korosztályból tevődik össze, a 17 évestől a 66 évesig bezárólag. A tagok közül többen még tanulmányaikat folytatják, míg mások különböző munkahelyeken dolgoznak. A zenekar karmestere: Kiss Ferenc. Főképp rézfúvósból álló hangszereik között sok a régi, 30-40 éves zeneszerszám, de van ettől régebbi is.

A zenekar speciális helyzete miatt a hangszerállomány fejlesztése az eddig is fő támogatóként szereplő helyi önkormányzat hathatós anyagi támogatása nélkül, a gyéren csordogáló civil pályázati támogatásokból csak lassan lehetséges.

A zenekar próbáit hetente, pénteki napon tartja, hogy ezeken a távol dolgozó, vagy a Budapesten tanuló diákok is részt vehessenek.

Jelenleg ebben a kis csapatban csak fonyódi tagok vannak, működése során a közelmúltig azonban Tabról, Kéthelyről, Balatonboglárról, és Hácsról is voltak aktív tagjai. A zenekar speciális helyzete abból adódik, hogy megyénkben rajtuk kívül nem, de országos szinten is csak kisszámú tűzoltó zenekar működik.

Csodának, vagy talán a tagok kitartásának, akaratának köszönhető, hogy ez a lelkes kis csapat fennmaradt a sok nehézség ellenére, mindeközben hű tudott maradni nemes hagyományaihoz, azokat megőrizve és ápolva át tudja örökíteni az utókornak.

A Repertoár nagy része ezért is áll a régi, már-már elfeledett magyar indulókból, katonadalokból. Ezen kívül természetesen más stílusú zeneszámok, polkák, fúvószenekarra átírt modernebb darabokat is szívesen játszik a zenekar, a közönség igényeinek megfelelően.

Fellépéseik helyszíne túlnyomóan Fonyódra koncentrálódik, szórakoztatva a helyi lakósokból és idelátogató turistákból összegyűlt közönséget. Folyamatosan nagy tetszést arató játékukkal emelik az ünnepségek színvonalát, a megemlékezések méltóságát.

Alkalmanként emellett a környező településeken, Balatonfenyvesen, Balatonlellén, a Balatonboglári szüreti fesztiválon, illetve Somogy egyéb részein, Nagyatádon, Igalban, Bolháson és Szőkedencsen is nagy sikerrel szerepeltek.

Végül, de nem utolsó sorban a zenekar fellépet már nemzetközi szinten is, így volt már erdélyi, Szlovák, Spanyol szereplés is.

A hagyomány fenntartásának rájuk jellemző egyik, másutt ritka, vagy már nem is létező eleme a május elsejei Zenés ébresztő.

 

A következetes magas színvonalú munka elismeréséül a zenekar megkapta a Somogy Megyei Önkormányzat által adományozott ”Somogy Polgáraiért” kitüntető címet.

Zenekarunk 2019-ben a Kárpát-medencei Tűzoltó zenekari Fesztiválra volt hivatalos Lakitelekre, ahol minisztériumi kitüntetést vehettek át. A megtisztelő elismerést Pintér Sándor Belügyminiszter Úr adományozta.